FILEagenda resultaat
Fileweekend Soesterberg
29/30juni/1juli-2007

Op zondag 1 juli heeft een gezelschap van 17 ontwerpers, kunstenaars, bestuurders en adviseurs de Soesterberger FILEagenda aangeboden aan Koos Spee, hoofd Bureau Verkeershandhaving OM, en Paul Lemmen, verkeerswethouder van de gemeente Soest. De tekst van de FILEagenda is hieronder als downloadbestand beschikbaar. Reacties op dit initiatief vindt u onderaan deze pagina. Nieuwe reacties zijn welkom via de Magic Post.

In conferentiehotel Kontakt der Kontinenten heeft in het laatste weekend van juni een Fileweekend plaatsgevonden. Op initiatief van de Amsterdam School of management (ASOM) en Kontact der Kontinenten is op een interactieve en creatieve manier het fileprobleem in Nederland aangepakt. Deze uitdaging is opgepakt door een select gezelschap van 17 deelnemers. Onderstaande informatie vertelt meer over het waarom, wat en hoe van het weekend. Bezoekers aan deze website kunnen op het resultaat en de voorstellen reageren via de Magic Post. Alle inzendingen zullen worden gelezen en zo mogelijk op deze website gepubliceerd. (zie reacties)

Hieronder geven wij informatie over:
Praatpapier
Interactieve ideevorming
Deelnemerslijst
Persberichten
Uit de media
Reacties



PRAATPAPIER
Amsterdam School of Management (ASOM)
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten (KdK)

Strategisch Motief
Een file is een rij aaneengesloten auto's van minstens 2 kilometer die niet harder kunnen rijden dan 50 kilometer per uur. Op werkdagen wordt de Nederlandse samenleving geconfronteerd met files die in totaal tijdens de ochtendspits een omvang hebben van ruim 200 kilometer (vooral in de Randstad). Het gevolg van files is onder meer stress voor de automobilist, gevaar voor de verkeersveiligheid, belasting van het milieu, duur onderhoud aan zwaar belaste en intensief gebruikte wegen, verlies van productiviteit en onbereikbaarheid van de steden. Het merendeel van het fileverkeer betreft het woon-werkverkeer van hoger opgeleiden die full-time werken. Omdat zogenaamd succesvol overheidsbeleid om files te verminderen (door bijvoorbeeld de aanleg van nieuw asfalt, faciliteiten openbaar vervoer, telewerken, nieuwe dagindelingen) telkenmale nieuwe verkeersdeelnemers lijkt uit te lokken, wordt gesproken van een 'onoplosbaar probleem'. De aanpak is momenteel gericht op het vermijden van uitspraken over het oplossen van het fileprobleem of het verminderen van het probleem maar het beheersbaar maken van files als zodanig, door; 1. met behulp van ICT goede informatie verstrekken aan de automobilist over (on)zekerheden rond files en mogelijke alternatieven (andere wegen, openbaar vervoer, fietsen), en 2. het financieel belasten van het gebruik van de auto ('kilometerprijs'), 3. Het werkgedrag veranderen door telewerken, nieuwe dagindelingen, van voltijdwerken naar deeltijdwerken.
Op lange termijn dreigt door de sterke groei van het aantal autoĠs de hele dag (en niet bepaalde uren) spits te zijn. Verkeers- en vervoersdeskundigen hebben zich de afgelopen 20 jaar intensief bezig gehouden met de filieproblematiek. Ook ruimtelijke planners, stedebouwers en milieuorganisaties hebben hun expertise ingebracht. Het niet kunnen oplossen van filevraagstukken brengt het creatief en oplossend vermogen van een samenleving op weg naar duurzaamheid in gevaar. Of je zelf in files zit of niet: het raakt ons allemaal.
De creatieve kracht van interactiviteit (ASOM) kan (in de zin van mogelijkheid en eventualiteit) het tij keren. Personen - vanuit verschillende disciplines - met hun eigen kennis, ervaring en visie spelen hierin een sleutelrol.

Is het fileprobleem echt onoplosbaar?
Een aantal randvoorwaarden dienen in acht genomen worden. Grote dwangmaatregelen als autoloze werkdagen en het even en oneven rijden lijken geen draagvlak onder de bevolking te hebben. Een algemeen pleidooi om wegen te verbreden of aan te leggen lost door het uitlokkingsverschijnsel niet veel op, ook kunnen bepaalde wegen (in met name de Randstad) technisch en ruimtelijk niet meer uitgebreid worden.
De initiatiefnemers van het FileWeekend menen dat nog één bron ongebruikt is gebleven, namelijk creativiteit. Creativiteit hier op te vatten als het kiezen en uitwerken van geheel onverwachte combinaties van maatregelen waarbij vormgevers en creatieve professionals interactief participeren, naast experts en beleidsmakers.
Van belang is dat vanaf het begin creatieve flitsen over een file als startpunt genomen worden. Deze impuls-gedachten gaan in elkaar op, botsen en maken nieuwe gedachten mogelijk die werkelijk duurzaam zullen zijn. Het gedrag van een vleermuis geldt als een metafoor: al vliegend en etend verandert hij van route om uiteindelijk met succes te overleven.

Enkele creatieve flitsen zijn:
Populaire Markt: De markt van files is zeer populair. Dagelijks bestaat de markt uit ruim 200 kilometers en duizenden deelnemers. De deelnemers zijn ontevreden over de huidige marktwerking: zij kunnen slechts zonder interactiviteit de markt betreden en weer de markt verlaten. Het idee is om filemarktmeesters per regio in te stellen die de bevoegdheid krijgen om fileplaatsen te veilen (rekening houdend met productiviteitsverlies), premies te geven op eerlijk filegebruik (meerdere personen in 1 auto), en bepaalde groepen die van belang zijn voor de markt voorrrang te geven.
File Entertainment: Het deelname aan files is zeer populair, met name bij het woon-werkverkeer van hoogopgeleiden met een fultime baan. Halen deze automobilisten voldoende meerwaarde uit hun filegebruik? Verschillende interactieve momenten kunnen het gebruik duurzaam vergroten. Duurzaam wil zeggen: de negatieve kanten van files reduceren. Enkele ideeën zijn: blind daten tijdens filerijden (met behulp van ICT/navigatie-apparatuur); reflectie van mede filegebruikers op te organiseren of georganiseerde werkzaamheden; vermaak- en ontmoetingsfaciliteiten toevoegen aan grote parkeerplaatsen, etc. etc.). De overheid faciliteert het entertainmentgebruik met doelgerichte premies.
Own Education: Automobilisten gebruiken filevorming om zich bij te spijkeren via het afluisteren van taal- en/of management CD's. De 200 filekilometers als het grootste educatie-event. Dit leren vindt strikt individueel plaats. Nieuwe vormen van leren langs de snelweg worden uitgedacht. De overheid geeft belastingfaciliteiten voor automobilisten die via files leren én het gebruik van files persoonlijk verminderen.
Persoonlijke IK: Automobilsten hebben tijdens files een moment voor zichzelf. Ze overdenken de uitdagingen van de dag of leren afstand te nemen van het dagelijks werk. Speciale regionale radioprogrammaĠs geven begeleiding om tot een zinvolle bezinning te komen. Dit nieuwe mobiele bewustzijn is mede gericht op het selectieve en veilige autogebruik. Gemotiveerde 'groeiers' met verminderd autogebruik kunnen gratis deelnemen aan speciale bezinningsweekends: waar sta ik in dit leven vol mobiliteit?
Creatief Vullen: file-automobilisten zitten voornamelijk alleen in de auto. Het vervoermiddel heeft dus een grote capaciteit beschikbaar om producten en personen van A naar B te vervoeren. Alle file-automobilisten kunnen een opleiding krijgen als 'vervoerder met een speciale filestatus'. Deze status geeft voorrang bij het gebruik van asfalt en keert profijtelijk terug in het belastingregiem.
Achtdaagse week (met dank aan Festina Lente). De week wordt uitgebreid met een achtste dag: Seaday. Deze uitbreiding vraagt om een Umdenken van het dagelijkse leven. De traditionele autofiles verdwijnen maar nieuwe, aantrekkelijke community- files komen terug. De overheid en kennisinstellingen spelen hierop in door keuzemogelijkheden uit te werken. Het platteland speelt een sleutelrol.
De zes genoemde impuls-gedachten staan niet noodzakelijkerwijs op de agenda om uitgewerkt te worden. In essentie gaat het om de rol die 'onverwachte combinaties' kan spelen op weg naar een creatieve aanpak van het fileprobleem.

INTERACTIEVE IDEEVORMING
Vanuit de expertise die de initiatiefnemers hebben ontwikkeld met interactieve strategievorming, wordt gekozen voor een geconcentreerde periode van drie aaneengesloten dagen om het fileprobleem creatief aan te pakken op basis van een open procesarchitectuur. Samen met de deelnemers zal deze architectuur een invulling krijgen. Een open procesarchitectuur is gericht op kennisverzameling, tegenspraak, confrontatie en constructieve dialogen. Centrale sessies wisselen zich af met creatieve teamsessies. Een procesgroep treedt faciliterend én interveniërend op. De ruimtelijk omgeving, gekenmerkt door momenten van dynamiek en rust, van concentratie en ontspanning, en van eten en drinken, vormt een critische succesfactor.

DEELNEMERS FILE WEEKEND (stand 13.6.07)
deelname op persoonlijke titel
Wico Bunskoek, directeur Kontakt der Kontinenten Soesterberg; Paul Feld, theatermaker, artistiek directeur Growing up in Public; Jurgen Friedrichs, tekstschrijver en communicatie-adviseur; Giep Hagoort, hoogleraar kunst en economie UU, lector HKU, dean ASOM; Remy Harrewijn, eigenaar productiebureau Festina Lente; Hemmo Hemmes, senior beleidsmedewerker Kamer van Koophandel Amersfoort; Hans Hilbers, trekker cluster mobiliteit en infrastructuur Ruimtelijk Planbureau; Kees Kaan, ir in infrastructuur dataverkeer, Altran; Simon Koolwijk, consultant/trainer e-collaboration; Ronald Koster, adviseur Creativiteit & Innovatie; Clyde Moerlie, communicatiemanager Veilig Verkeer Nederland; Janine Prins, filmer, deelnemer Expeditie Europa NRC Handelsblad; Klaas Jan Rodenburg, voorzitter Verenigde Ondernemers Soesterberg; Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond; Constance Uitenbogaard, projectleider communicatie & events, psychodynamisch counsellor en coach, vennoot Via Traiectum; Erik Uitenbogaard, communicatievormgever en corporate imagineering counseler, vennoot Via Traiectum; Luc Veeger, sectormanager beleid en actie Veilig Verkeer Nederlland.

Persbericht 01072007

Burgers zien wél oplossing fileprobleem

Soesterberg, 1 juli 2007
Dit weekend heeft een gevarieerd samengestelde denktank van burgers zich gebogen over het fileprobleem in Nederland. Beleidsmakers zeggen bij herhaling dat dit probleem onoplosbaar is en dat onze mobiliteit zal blijven stagneren. Maar, zo concludeert de denktank, er zijn wel oplossingen mogelijk. Als we maar bereid zijn om samen te kiezen voor een integrale aanpak van mobiliteit.

Nederland lijkt zich neergelegd te hebben bij de 'normale' filelengte van zo'n 200 kilometer per spitsuur. En dan zit het weer nog mee. Maar is dat wel zo normaal? Het antwoord van de politiek reikt niet verder dan lapmiddelen, zoals de traditionele vlucht naar meer asfalt, hier en daar een opengestelde vluchtstrook en met de kilometerbeprijzing als Haarlemmerolie. Ondertussen liggen goede ideeën, nota bene veelal bij de overheid, op de plank. Kennelijk is er gebrek aan brede maatschappelijke en vooral politieke wil.

De denktank daagt beleidsmakers uit om aan de hand van vijf geformuleerde basisideeën verder te praten. Ook de sociale partners moeten daarbij worden betrokken. Werkgevers en werknemers moeten betere afspraken maken over reizen in de spits, telewerken, en het slimmer plannen van afspraken door bijvoorbeeld reisafstand te verdelen. De aansluitpunten tussen openbaar vervoer, autowegen en fietspaden moeten slimmer en zakelijker worden ingericht, zodat reistijd optimaal gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van zorgverleners, inlogpunten, stomerij en vergaderruimten. Maar de belangrijkste omslag moet volgens Hagoort plaatsvinden in onze cultuur: "De meeste autoritjes zijn niet langer dan 10 kilometer. Daar kunnen we heel makkelijk iets aan doen. Maar het is slechts één onderdeel van de veel bredere aanpak die nodig is om straks weer trots te zijn op onze mobiliteit én op het feit dat we samen een oplossing hebben gevonden voor dit volstrekt onnodige fileleed."

Zeventien burgers uit alle lagen van de bevolking namen dit weekend belangeloos deel aan het FileWeekend in Soesterberg. De conferentie was een initiatief van de Amsterdam School of Management en Kontakt der Kontinenten. Met de internoverende aanpak van ASOM werden zo veel mogelijk ideeën, verzameld, beoordeeld en vertaald naar een integrale aanpak van het fileprobleem. Giep Hagoort, een van de initiatiefnemers: "Het is natuurlijk van de zotte dat we ons zouden neerleggen bij zo'n belangrijk probleem. Dagelijks verliest het bedrijfsleven miljoenen door de files. Je zakelijk leven en je privé-leven leiden wekelijks zwaar onder de urenlange vertraging. Het beleid moet daarom radicaal om. Het milieu heeft al zwaar te lijden en komt nog meer onder druk te staan als we alleen maar in halve oplossingen en meer asfalt blijven denken. Er is echt op alle fronten actie nodig. Met elkaar kunnen we de problemen in het verkeer en vervoer wél aan, zonder brede maatschappelijke dialoog niet."
Het eerste exemplaar van de Soesterberger FILEagenda is op 1 juli 2007 aangeboden aan Koos Spee, hoofd Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie, en Paul Lemmen, verkeerswethouder van de gemeente Soest. (download FILEagenda)

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Wico Bunskoek, Kontakt der Kontinenten 0346351755 / 06-53451536
Erik Uitenbogaard, ASOM: 06-15633552

____________________

Soester Courant 04.07.2007:

Bekijk groter bestand hier

____________________

Persbericht 29062007
MR. KOOS SPEE (Openbaar Ministerie, SBS-Wegmisbruikers!) NEEMT RESULTAAT FILEWEEKEND IN ONTVANGST. FILEWEEKEND OP INTERNET TE VOLGEN.

Mr Koos Spee, hoofd Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie en medewerker aan het SBS-programma Wegmisbruikers!, neemt zondag 1 juli de resultaten van het Fileweekend in ontvangst. Het Fileweekend van 29, 30 juni en 1 juli wil een aanpak bieden voor het 'onoplosbare' fileprobleem in Nederland. Een 17-tal kunstenaars, ontwerpers, bestuurders en verkeersdeskundigen gaat in het Fileweekend op creatieve wijze aan de slag met het gegeven dat het de overheid gedurende de afgelopen jaren niet is gelukt om files effectief te bestrijden.
Het Fileweekend zal via Internet te volgen zijn. Bezoekers van deze website kunnen ook zelf een bijdrage leveren door een reactie te geven op de voortgang van de werkzaamheden van het gezelschap. Momenteel staan reeds bijdragen van onder andere prof. Mario van Vliet en oud-directeur ANWB Paul Nouwen op de website.
Over het fileprobleem merkt mr. Spee het volgende op: "Ik zeg altijd dat ik er vanuit veiligheidsoogpunt veel belang bij heb dat het fileprobleem wordt opgelost. Immers, mensen die in de file hebben gestaan gaan daarna, veelal op het onderliggende wegennet, harder rijden om de schade weer in te halen. En dat betekent dat dit harder rijden op B-wegen en in de bebouwde kom plaatsvindt, juist daar waar zich nu juist de meest kwetsbare verkeersdeelnemers bevinden". Mr. Spee heeft zich bereid verklaard om het resultaat van het weekend onder de aandacht van de verschillende ministeries in Den Haag te brengen.
Het Fileweekend is een initiatief van Amsterdam School of Management en Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. Buiten publicatie De pers wordt van harte uitgenodigd (delen van) het weekend te Soesterberg bij te wonen. Dit geldt ook voor het bijwonen van de presentatie op zondag 1 juli om 16.00 uur.
Graag de komst vooraf aankondigen: Wico Bunskoek 0346 351755
Nadere informatie is te verkrijgen bij Giep Hagoort 0650277684 of Erik Uitenbogaard 0615633552

____________________

Reactie Soester Coerant (klik hier)

____________________

Persbericht 21062007
CREATIEF GEZELSCHAP PAKT IN ÉÉN WEEKEND FILEPROBLEEM AAN

Een creatief gezelschap van 17 vormgevers, hoogleraren, onderzoekers, beleidsambtenaren, procesadviseurs en bestuurders pakt in het weekend van 29, 30 juni en 1 juli a.s. het fileprobleem aan. Doel van de gezamenlijke aanpak is om door middel van creatieve en interactieve sessies te komen tot een geheel nieuwe aanpak van de files in Nederland.
Dagelijks is er een file van ongeveer 200 kilometer waarvan verkeersdeskundigen zeggen dat het een onoplosbaar probleem is. Door op een totaal andere manier naar files te kijken, verwacht het gezelschap dat een oplossing kan worden geboden. Zo kunnen files gezien worden als een populaire markt, een educatieve manifestatie, een dating-event of een mobiel pretpark. Vanuit een gezamenlijk ervaren maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel van automobilisten kan vervolgens de omvang van de filemarkt worden gereguleerd en teruggedrongen. Het gezelschap wil via creatieve methoden ontsnappen aan de traditionele aanpak van meer asfalt of het belasten van het gebruik van de auto. Het weekend vindt plaats in het conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, gelegen in de bossen van Soesterberg.

Initiatiefnemer is Giep Hagoort, hoogleraar kunst en economie en lector kunst en economie te Utrecht. De interactieve methode wordt geleverd door de Amsterdam School of Management (ASOM) waarvan Hagoort dean is. Wico Bunskoek, directeur van het conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, biedt de deelnemers gratis verblijf aan. Op het programma staan brainstormsessies, stiltemomenten, confrontaties, werkateliers, rondetafels, ontbijtwandelingen en praatdiners.
De deelnemers starten vrijdagavond 29 juni 18.00 uur en presenteren zondagmiddag 1 juli om 16 uur het resultaat.
Deze website zal over de gebeurtenissen verslag doen.

Uit de media

Volkskrant 6 juli 2007
Wees zuinig op het milieu en werk thuis
Scan van het artikel klik hier


WOENSDAG 13 juni 2007
FILES: 'Infrastructuur Nederland biedt voldoende capaciteit'

UTRECHT - De wegen en het spoor in Nederland bieden nog meer dan voldoende ruimte voor groei. De piekbelasting in de ochtend- en avondspits, met als gevolg lange files en overvolle treinen, kan het best worden afgevlakt door het stimuleren van thuis- en telewerken en het terugdringen van de afstand tussen woon- en werkadressen.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Trends in Mobiliteit, dat het consultancybedrijf Capgemini heeft uitgevoerd in samenwerking met TNS Nipo. De opstellers zetten grote vraagtekens bij de noodzaak voor peperdure investeringen in wegen en extra spoor. Zsolt Szabo, vice-president bij Capgemini Nederland wijst erop dat er buiten de spitsuren nog voldoende capaciteit beschikbaar is op de wegen en het spoor.

"We moeten ons dan ook terdege bewust zijn van de benodigde hoeveelheid geld en energie die moet worden gestoken in traditionele oplossingen als extra wegen", zegt Szabo. "Bedrijfskundig gezien zijn hiervoor zeer hoge investeringen nodig die een laag gemiddeld rendement opleveren. Het gaat immers om een oplossing voor een probleem dat zich alleen in de piekuren voordoet."

Het rekeningrijden biedt evenmin soelaas. Zakelijke rijders veroorzaken volgens de onderzoekers 60 tot 70 procent van de files. Juist deze groep voelt de kilometerheffing niet in de eigen portemonnee. Deze weggebruikers krijgen de reiskosten vergoed door hun werkgever of ze berekenen de kosten door aan hun klanten.

De opstellers van het onderzoek verwachten meer heil van onorthodoxe maatregelen. Een enqute onder 842 forensen bracht aan het licht dat er veel animo bestaat voor moderne werkvormen, zoals thuis- en telewerken en gesubsidieerd verhuizen naar plekken dichterbij het werk. "Juist deze mogelijkheden bieden potentieel", aldus de onderzoekers.

Zij constateren tegelijkertijd dat er nog veel moet veranderen voordat dergelijke oplossingen op grote schaal zijn ingevoerd. Slechts 8 procent van de forensen werkt nu voor een bedrijf dat de mogelijkheid tot thuiswerken biedt, 7 procent is werkzaam bij een bedrijf dat beschikt over satellietkantoren. Circa de helft van de ondervraagde forensen geeft aan verhuizen te overwegen als dit financieel aantrekkelijk zou worden gemaakt.

LEES MEER: MOBILITEITSBALANS via www.kimnet.nl

 

Voor een reactie door de Soester Courant naar aanleiding van de presentatie van de FILEagenda klik hier.

Hieronder de reacties die zijn ontvangen voorafgaand aan het FILEweekend

OPZEGGING NS JAARABONNEMENT
Luc Veeger is deelnemer aan het Fileweekend. Op 2 juni jl. Heeft hij bij de NS Klantenservice zijn jaarabonnement opgezegd. Zijn centrale klacht: niet de treinreiziger staat bij de NS centraal maar omzet draaien op stations. Een reisvriendelijke dienstregeling, personeelsinzet en omgeving zijn er niet op gericht om de reizeiger aan het openbaar vervoer te binden. Luc heeft nu zelf gekozen voor de auto om zich te verplaatsen en berekent dat ondanks files deze keuze het meest optimale is. We bieden de brief als downloadbestand aan omdat o.i. de inhoud in de kern weergeeft wat vele reizigers en automobilisten bezig houdt. Het is tevens een uitnodiging om te reageren. De brief van Luc is als PDF hier te downloaden.

REACTIE HANS HILBERS (Ruimtelijk planbureau)
Vanuit mijn perspectief een samenvatting van het vraagstuk: Files zijn automobilisten die op hun buurt wachten, omdat op die plek in het wegennet, op dat moment van de dag, de capaciteit van de weg kleiner is dan de vraag: de stroom auto's die er langs wil. Met dat wachten betalen ze een prijs, extra rijtijd. Ze doen dat omdat het voor hen aantrekkelijker is om daar in de file te gaan staan, dan om een andere keuze te maken. Ze hadden misschien kunnen uitwijken naar een andere route, een ander tijdstip, een andere vervoerwijze of een andere bestemming. Een deel van de automobilisten is al wel uitgeweken, omdat ze die extra prijs, die wachttijd in de file te lang vonden. De keuze die de automobilist maakt is gebaseerd op de totale som aan tijd, geld en moeite die de reis over een route op dat moment kost, en het 'nut' dat hij/zij aan die reis ontleent. De file zorgt er zo voor dat er een marktevenwicht wordt bereikt waarin vraag (aantal auto's) en aanbod (wegcapaciteit) in overeenstemming worden gebracht tegen een marktprijs (tijd+geld+moeite). Als je de weg verbreedt neemt de capaciteit toe, wordt de file korter en daalt die 'marktprijs'. De lagere 'marktprijs' leidt tot extra vraag: extra automobilisten. De file kan weer wat langer worden, maar het nieuwe evenwicht zal er een zijn met een kortere file en met meer verkeer: meer mensen die van a naar b kunnen en daar nut en plezier aan ontlenen. Files zijn dus niet alleen een probleem, maar ook een mechanisme waarmee vraag en aanbod in overeenstemming worden gebracht. Je kan files terugdringen kan dat door: • maar aanbod (meer capaciteit): meer wegen, bredere wegen, slimmer wegen • minder vraag: - door betere alternatieven: beter openbaar vervoer, fietsvoorzieningen - door met ruimtelijke beleid de noodzaak tot reizen met de auto op die routes te beperken (beter woon-werkbalansen, bouwen rond stations) • vraag en aanbod op een andere manier in overeenstemming te brengen, bijvoorbeeld met prijsbeleid. Met hogere prijzen in de spits op de drukke wegen krijg je ook een evenwicht zonder vraag en aanbod, maar met het geinde geld kan je nog wat doen (teruggeven of investeren) terwijl de tijd in de file verdampt.
Mijn cruciale punt is, dat files zelf niet het probleem zijn, maar het zichtbaar symptoom van een verminderde bereikbaarheid. De autoritten die niet meer gemaakt worden vanwege de file zijn net zo goed het effect van een verminderde bereikbaarheid als de wachtende automobilisten. Daarnaast zijn files een niet zo efficiente manier om vraag en aanbod in overeenstemming te brengen.

REACTIE DENNIS ROUBOS
Het verkeer kan worden gemodelleerd door gebruik te maken van wiskunde. Eenvoudige wiskundige modellen, die het gedrag van individuele voertuigen beschrijven (modellen op microscopisch niveau), blijken al goed de werkelijkheid te beschrijven op een macroscopisch niveau. Op macroscopisch niveau houden we ons bezig met grootheden als gemiddelde snelheid, doorstroming en dichtheid. Uit analyses blijkt dat de remkans een belangrijke factor is voor het ontstaan van files, waarbij remkans gedefinieerd is als de kans dat de bestuurder van een voertuig, op een willekeurig moment, op de rem trapt. Dus, om files te verminderen zouden er oplossingen gezocht moeten worden die ervoor zorgen dat bestuurders minder vaak (hoeven te) remmen.
Verder blijkt, uit een wachtrijmodel, dat er juist files ontstaan doordat niet iedereen met eenzelfde snelheid rijdt. Dit heeft impliciet verband met de remkans, zoals hiervoor besproken: sneller rijdende bestuurders zullen moeten afremmen voor langzamere bestuurders, en de remkans is juist een factor voor het ontstaan van files. Dus, er moet een mogelijkheid komen waardoor bestuurders minder vaak hoeven te remmen. Hedentendage is het zo dat bestuurders met een snelheid van 100 km/u op, bijvoorbeeld, de derde rijstrook van een snelweg mag rijden. Maar, wat heeft zo een bestuurder daar eigenlijk te zoeken? Niets, maar toch is dit realiteit. En vaak moeten achterop komende voertuigen flink afremmen.
Als we nou eens bepalen welke snelheid men moet rijden; dat zou een stuk helpen. Stel bijvoorbeeld minimum snelheden per rijbaan in, bijvoorbeeld op de eerste baan moet men minimaal 80 km/u rijden, op de tweede baan moet men minimaal 100 km/u rijden, en de derde (en eventuele vierde) baan zijn voor bestuurders die 120 km/u willen rijden. Op die manier zullen er zich geen langzamere bestuurders bevinden tussen sneller rijdende bestuurders, en hoeft de laatste groep dus ook niet af te remmen. Per rijbaan is dan immers de snelheid nagenoeg aan elkaar gelijk.
(Amsterdam 26 juni 2007)

REACTIE STAN UYLAND
Geweldig zo'n initiatief!
(26 juni 2007)

REACTIE FRANK LAMBERT
Mooi initiatief voor komend weekend! Fileprobleem onoplosbaar?
Stelling: Nee natuurlijk niet; het is maar net hoeveel belang je eraan hecht om het op te lossen en wat je er voor over hebt.
Oplossingsrichtingen
• Verbreden bestaand rijkswegennet. Veel snelwegen zijn nog even breed als bij de aanleg begin jaren zeventig. Het aantal auto's is sindsdien verdrievoudigd. Dat past dus niet. Mijn voorstel: verbreden; elke snelweg minimaal twee maal drie rijstroken en t.p.v. file top twintig sowieso minimaal twee maal 1 rijstrook extra. Voorwaarde: in samenhang met flankerende milieumaatregelen zoals daar zijn stil asfalt, stille banden, beperken uitstoot vervuilende stoffen door invoering alternatieve schone brandstoffen (waterstof en elektra) en wel zo snel mogelijk. De technieken zijn er, nu nog de implementatie ervan. Daar waar dit niet op korte termijn is te realiseren (nood)maatregelen in de vorm van geluidsschermen of overkappen dan wel ondergronds.
• Spreiding gebruik wegennet tijdens file. Ben nog steeds verbaasd wat een uittocht er plaats vindt om vijf uur in de namiddag. Het lijkt wel of alle kantoren tegelijk leegstromen. Eenzelfde soort piek is er in de ochtend. Zelf kies ik er tegenwoordig steeds vaker voor om thuis eerst wat werk te doen (mail checken - leeswerk - doewerk) en vervolgens naar mijn werk te rijden. Scheelt tijd en niet te vergeten stress. Bovendien beter voor milieu (minder lang onderweg - aanzienlijk zuiniger brandstofgebruik) Hoe dit te bereiken. Bewustwording bij werknemers en werkgevers is belangrijk en de flexibiliteit daarin. Eventueel kan dit afgedwongen worden door spitstoeslagen in rekening te brengen. Het blijft verbluffend om te zien dat werkelijk iedereen netjes zijn winkelkarretje terugbrengt om toch vooral die 50 eurocent weer terug te krijgen.
• Openbaar vervoer verbeteren. Het reizen met openbaar vervoer dient aantrekkelijker te worden gemaakt. Aantrekkelijker in de vorm van: Meer frequent Betrouwbaarder Gebruiksvriendelijker (stations zijn heel vaak geen prettige plek om te zijn) Veiliger (meer toezicht) Comfortabeler (voldoende capaciteit - voldoende ruime zitplekken - voorzieningen) Plannen Randstadrail doorzetten en uitbreiden.
• Verdergaand: job rotation Elke dag weer reizen mensen van A naar B en komen onderweg andere mensen tegen maar met eenzelfde functie, kennis en ervaring die van B naar A reizen. Dat kost me een partij geld en tijd en bovendien is het slecht voor het milieu. Zou daar wat op te verzinnen zijn? Boete op werk verder dan 1 uur rijden van huis. Niet eenvoudig te realiseren. Beter stimuleren dicht bij werk te wonen.

Nederland vol? Ja we zijn een zeer druk bevolkt landje. Op wereldniveau is de randstad iets meer dan een hele grote stad. Grote steden hebben vaak uitgekiende transportsystemen die veelal ondergronds zijn aangebracht. Ik zou dat ook willen bepleiten voor de aanleg van infrastructuur in Nederland. Zoek het veel meer ondergronds. Ons land is vol, de kwaliteit van het landschap moeten we weer versterken in plaats van verder opofferen. Natuurlijk kost dat geld, maar er zijn ook kansen voor de natuur, voor wel noodzakelijke dorps- en stadsuitbreidingen. Mijn motto in deze investeer in kwaliteit. Integrale benadering Is er te weinig in mijn ogen. Investeren in infrastructuur kost geld. Ja dat is zo, maar het kost minder dan wordt voorgespiegeld. Van elke euro die de overheid uitgeeft aan investeringen vloeit er een flinke hoeveelheid terug in de staatskas in de vorm van inkomstenbelasting-loonbelasting-btw-vennootschapsbelasting. Het verbaast mij dat daarover zo weinig wordt gecommuniceerd . Dat over de kostenkant. Er zijn ook opbrengsten. Die worden nauwelijks genoemd. Minder files, minder uitstoot vervuilende stoffen, minder stress, meer productieve uren. Zaken die wellicht moeilijk meetbaar zijn maar wel degelijk belangrijk zijn. Bestuurlijke besluitvorming Er wordt mijns inziens teveel gepolderd over dit onderwerp. Landelijke politici nemen graag de woorden in de mond 'de mensen willen dit of dat'. Volgens mij willen heel veel mensen dat het fileprobleem wordt opgelost. Een prachtige kans. Maar dan wel doorpakken en niet achter de feiten aanhollen. Denk toekomstgericht. De vraag is niet of wij ons ooit in 'brandschone' vervoermiddelen gaan verplaatsen maar wanneer. De toekomst is dichterbij dan wij denken.
(Utrecht, 25 juni 2007)

REACTIE AMATEUR ASTROLOOG: GEEN GOED MOMENT
Verkeer heeft met het 3e huis, Steenbok te maken. De heer daarvan is Saturnus, die maakt een slecht aspect met Neptunus. Aspecten met Neptunus voorspellen nooit iets goed, tenzij het met water te maken heeft. Dus er komt (uit het fileweekend) niets uit of de weg wordt water, waterweg. Verder heeft Mercurius met verkeer te maken. Op zich niet slecht maar hij komt niet naar buiten, Dwz er wordt veel en heftig gepraat maar er komt geen oplossing uit. Mijn horoscoopduiding geeft aan dat je ongeveer een jaar en twee maanden moet wachten voor een gunstiger moment.

REACTIE MR. PAUL NOUWEN (oud algemeen directeur ANWB)
Ik ben uiteraard in deze materie, en zeker in creatieve ideeën rond dat thema, zeer geïnteresseerd. Ik zou graag een bericht ontvangen wat er uit uw weekend is gekomen en welke ideeën er door de bestuurders en beleidsmakers naar voren zijn gebracht. Mr. Paul Nouwen Nouwen Management & Advies

REACTIE VAN GEERT BRUMMELHUIS
Om het fileleed te bestrijden is goed 'Congestion Management' nodig. Oftewel: het voorkomen van ophoping (ook wel files genoemd) door efficiënter gebruik van beschikbare (snel)wegen. Momenteel is het gebruik van het beschikbare (potentieel van het) wegennet verre van optimaal. Wat ik hiermee bedoel is dat er regelmatig van A naar B een file staat en, andersom, van B naar A niet. Een efficiënt/beter gebruik van het wegennet zou dan beter zijn: als je 1 of 2 banen van de andere kant (de kant van B naar A) tijdelijk zou kunnen gebruiken voor de A naar B-kant. Hoe dit te bereiken: mobiele tussenschotten/bermen. Vanzelfsprekend moeten deze mobiele bermen centraal te bedienen zijn.

REACTIE VAN PROF. MARIO VAN VLIET (N.a.v. de uitnodiging)
(-) ik vind dit een zeer innovatieve aanpak om de weerbarstige fileproblematiek aan te pakken. Mijn visie is inderdaad dat je allerlei - aanpalende en innovatieve - aanpakken moet getroosten om dit probleem daadwerkelijk op te pakken. Deeloplossingen werken niet, slecht een integrale aanpak kan verlichting brengen. Daarbij spelen alle modaliteiten een rol, en is er capaciteitsuitbreiding nodig voor alle modaliteiten. Één van die modaliteiten is het wegvervoer, en daarvoor is een substantiële capaciteitsuitbreiding voor de toekomst noodzakelijk. Deze capaciteitsuitbreiding moet echter wel op een innovatieve manier tot stand worden gebracht, onder andere door de aanleg van dubbeldekssnelwegen, verzonken wegen, e.d. Ik ondersteun dit initiatief dus van harte.

 

 

Amsterdam School of Management